Zelené orechy – liečivý poklad leta, ktorý si môžeš naložiť aj ty

Niektoré poklady dozrievajú pod zemou – a iné ešte skôr, ako úplne dozrejú. Presne takým je zelený vlašský orech. Práve jún je ten správny čas, kedy ho môžeš zozbierať a naložiť na chutný a zdravý likér. V Michaelis Garden ich zberáme medzi 10.–24. júnom, v období okolo Jána – kedy sú ešte jemné, šťavnaté a plné účinných látok. A aj keď sa tento domáci elixír tvári ako pochúťka pre dospelých, jeho účinky siahajú oveľa ďalej.

💚 Prečo sa zelený orech oplatí naložiť?

Zelené vlašské orechy sú silným prírodným zdrojom látok, ktoré bežne nájdeš v doplnkoch stravy. Obsahujú jód, vitamín C, triesloviny a silice. V ľudovej medicíne sa používajú na posilnenie trávenia, čistenie krvi, podporu imunity a liečbu črevných parazitov. Tradične sa podávali aj na harmonizáciu štítnej žľazy a zdravé cievy. Ich výťažky majú antibakteriálne, protivírusové aj protizápalové účinky. Likér zo zelených orechov tak nie je len „domáci digestív“ – ale aj účinný pomocník pri celkovom očistení organizmu.

🛡️ Ochrana úrody pred vrtivkou orechovou

Výroba likéru zo zelených orechov je skvelé riešenie na vrtivku orechovú, ktorá sa v posledných rokoch na Slovensku masívne rozšírila. Tento škodca sa zavŕta do orecha ešte počas rastu – larva sa hýbe pod šupou a zabraňuje tvorbe jadra. Výsledok? Orech predčasne zčerná, zmäkne alebo zhnije, a nedá sa použiť ani po usušení.

Väčšina takto napadnutých orechov je nepoužiteľná na bežné lúskanie. No ak ich zozbieraš vopred a použiješ na likér, nielenže zachrániš úrodu, ale vytvoríš z nej aj funkčný domáci produkt. Navyše – chemická ochrana je pri orechoch mimoriadne náročná: postrek je potrebné aplikovať pod strom aj na samotný strom, no vrtivka často priletí zo susedovho stromu – takže celý zásah môže byť zbytočný. O to viac má zmysel premeniť úrodu na niečo, čo má hodnotu.

🧪 Kedy a ako zbierať zelené orechy?

Zber sa odporúča robiť do Jána (24. 6.), no ak bývaš na juhu, ideálne je zbierať ešte o pár dní skôr. Orechy musia byť ešte mäkké, nedrevnaté. Ak zmeškáš správne obdobie, výsledný likér býva trpký a účinné látky slabšie.

🍷 Recept na domáci orechový likér (1 dávka)

  • 🌰 25 rozpolených zelených orechov
  • 🍊 šupka z 1 pomaranča
  • 🌿 4 klinčeky, 1 celá škorica
  • 🍶 1 l domácej jablkovice, vínovice alebo vodky

Všetko vlož do skleného pohára, uzavri a nechaj 1 mesiac na slnečnom parapete. Potom sceď a pridaj:

  • 🥄 0,5 kg cukru
  • 💧 0,4 l vody (ideálne prevarená, vychladnutá)

Premiešaj, nafľaškuj a ulož do chladu aspoň na 2 mesiace, aby chute dozreli. Potom už len – na zdravie!

🧡 Kedy a ako orechový likér užívať?

Orechovica sa tradične užíva ako digestív po jedle – stačí 1 malý pohárik. Pomáha pri nafukovaní, ťažkom trávení alebo po jedlách s vyšším obsahom tukov. No v malých dávkach sa používala aj pri nachladnutí alebo oslabení imunity.

🌟 Tip z Michaelis Garden

Tento likér chutí výborne aj s kockou ľadu a pomarančovou kôrou – ako letný digestív pre hostí, ktorý prekvapí aj pôvodom aj chuťou.

🛒 Na čo nezabudnúť?

Na zber si priprav pevné rukavice – šťava z orechov farbí pokožku na čierno. Budeš potrebovať aj uzatvárateľnú fľašu, prípadne sklený pohár. Na podávanie odporúčame drevené štamperlíky – pretože to, čo je z prírody, si zaslúži aj prírodný šmrnc.

www.cooldesign.sk
Vyskúšaj recept starých mám v modernom šate – a objav, že príroda má všetko, čo telo aj duša potrebujú.

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: